Vastgoed in Dubai: De jacht van de fiscus op verhuld vermogen is weer geopend!

Heeft u al een vragenbrief ontvangen van de Belastingdienst over uw vastgoed in Dubai? Lees dan verder!

Fiscale problemen in het emiraten paradijs?

In de afgelopen jaren hebben de Verenigde Arabische Emiraten, meer specifiek Dubai, zich ontpopt als een van de meest luxueuze en prestigieuze vastgoedmarkten ter wereld. Dubai is de stad van wolkenkrabbers, gouden zandstranden, dure auto’s en weeldigere villa’s die tot de verbeelding spreken.

Dit getuige ook de flitsende filmpjes op social media die u informeren over het succesvol investeren in vastgoed, het prachtige (belasting-/vestigings-) klimaat en natuurlijke het ronkende jetsetleven. En dat Dubai “hot” is blijkt wel uit het feit dat verkoopkantoren die zich toeleggen op vastgoed in Dubai zich vestigen in Nederlandse shoppingcentra.

Maar achter het glanzende oppervlak van deze glamour gaat een schaduwzijde schuil. Dubai heeft een imago van witwasparadijs via vastgoed en fungeert meer dan eens als ultiem toevluchtsoord van (drugs)criminelen en hun grote vermogens. Daarnaast hebben belastingbetalers die hun vermogen wensen te verhullen voor de Nederlandse fiscus hun weg naar Dubai gevonden. Men waant zich kennelijk anoniem, onbespied en dus veilig. Dubai lijkt in vele opzichten de troonopvolger van het “oude” Zwitserland met bankgeheim. 

De jacht op verhuld (vastgoed) vermogen in Dubai

Dat Dubai een toevluchtsoord is voor verhuld vermogen is niet onopgemerkt gebleven door de Nederlandse belastingbetaler. Uit gelekte data van de Dubai Land Department (soort kadaster) en publieke nutsbedrijven volgt dat 1.051 Nederlanders kunnen worden gelinkt aan 1.721 onroerende zaken in Dubai. Deze gegevens dateren van 2020 en zijn in 2022 in handen gekomen van het Amerikaanse Center for Advanced Defense Studies. Het ‘Center’ heeft de gegevens beschikbaar gesteld aan het onderzoekscollectief Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Deze gegevens zullen ongetwijfeld een welkome bron van informatie zijn voor de fiscus om te controleren of deze 1.051 Nederlanders dit vastgoed in hun aangifte hebben verantwoord. Het zal u niet verbazen dat dit niet altijd het geval is geweest.

Daarom hebben of zullen vele Nederlanders een vragenbrief ontvangen van het team Verhuld Vermogen van de Belastingdienst. Daarin verzoekt de Belastingdienst om informatie over niet eerder aangegeven vermogen en meer specifiek over vastgoed in Dubai.

De informatie waarover de Belastingdienst beschikt zal te beperkt zijn om onmiddellijk over te gaan tot het corrigeren van ingediende belastingaangiftes. Daarom wenst de Belastingdienst meer informatie te ontvangen.

Een vragenbrief over vastgoed in Dubai ontvangen? Wat te doen?

Algemeen

De Belastingdienst heeft op basis van artikel 47 Algemene wet inzake rijksbelastingen (hierna: AWR) een zeer ruime bevoegdheid om informatie op te vragen bij Nederlandse belastingplichtigen. De verzochte informatie hoeft namelijk alleen maar van belang te kunnen zijn voor de belastingheffing van de belastingplichtige. Of deze informatie ook daadwerkelijk van belang is doet niet ter zake. Gelukkig gelden er ook beperkingen aan deze zeer ruime bevoegdheid van de Belastingdienst. Zo mag geen sprake zijn van een “fishing expedition” bijvoorbeeld lukraak aan belastingplichtigen vragen of zij onroerend goed in een bepaald land hebben in de hoop een keertje een ‘vangst’ te doen.

Waarom stuurt de Belastingdienst een informatieverzoek?

De Belastingdienst stuurt informatieverzoeken om te controleren of het vastgoed correct in de belastingaangifte werd opgenomen. Is dat niet het geval, dan kan de Belastingdienst de onroerende zaak alsnog in de Nederlandse belastingheffing betrekken door een navorderingsaanslag (met mogelijk een vergrijpboete en rente) op te leggen.

Indien het belastingnadeel groot is bestaat daarnaast de kans dat strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld.

Let wel, er geldt een belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten waarin is bepaald dat het inkomen uit onroerende zaken mag worden belast in het land waar die onroerende zaak is gelegen (dus Dubai). Het is dan ook nog maar de vraag of hoge navorderingsaanslagen zullen volgen op basis van enkel de verhulde onroerende zaak.

Het voorgaande neemt niet weg dat niet lichtvaardig kan worden omgaan met informatieverzoeken van de Belastingdienst. De Belastingdienst zal namelijk ook geïnteresseerd zijn met welk geld het vastgoed is betaald. Is het blinkende penthouse betaald met “keurig” spaargeld afkomstig van uw Nederlandse bankrekening, dan zal de interesse snel vervliegen. Dit is echter anders als het penthouse is bekostigd met niet aangegeven inkomsten (zwart geld), de niet verantwoorde erfenis van de grootouders of met criminele inkomsten!

Het beantwoorden van de vragen van de fiscus kan dus de box van Pandora openen!

Wat te doen?

In het geval u een verzoek om informatie heeft ontvangen in verband met vastgoed in Dubai, dan kunt u dit verzoek niet naast u neerleggen. U bent namelijk verplicht om informatie te verstrekken aan de Belastingdienst op basis van artikel 47 AWR. Doet u dat niet, dan beschikt de Belastingdienst over een ruim instrumentarium om weigering aan te pakken.

Het is daarom verstandig om contact op te nemen met een fiscaal advocaat om uw specifieke situatie, de herkomst van het vermogen en de te verstrekken antwoorden te bespreken. Hij/zij kan u begeleiden bij het beantwoorden van de vragen en u verder bijstand bieden in de jungle van de fiscale- en strafrechtelijke regelgeving! Natuurlijk kunnen wij u ook bijstaan.

Heeft u verhuld vermogen in het buitenland of zulk vermogen gehad in de afgelopen 12 jaar en wilt u vertrouwelijk bespreken wat u moet doen? Neem dan ook gerust contact op!

Stuur een reactie naar de auteur